Puheviestintä

Puuttuuko tuomarilta jokin aisti?

pixabay_ice-hockey-583676_640
Kuva: pixabay.com

Katselin ihaillen Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajan Kari Jalosen tiukkaa mutta asiallista kritiikkiä sen jälkeen, kun päätuomari oli antanut jääkiekkoilija Leo Komaroville kovan tuomion: polvitaklauksen takia pelistä ulos. Jalonen kuvaili pelin jälkeisessä televisiohaastattelussa tilannetta ”katastrofiksi”. Jalonen oli ulkoisesti rauhallinen ja asiallinen, vaikka mielessä varmaan myllersivät monenlaiset tunteet. Myöhemmin Hesarin jutussa pelaaja Topi Jaakola sanoi: ”Ensi kertaa urallani kommentoin tuomareiden työskentelyä. Vitosessa ei ollut mitään järkeä. Onneksi se ei ratkaissut peliä”.

Miksi sitten ihailen tällaista arvostelua? Sen vuoksi, että esimerkiksi netin keskustelupalstoilla jääkiekkofanien antama kritiikki tuomarityöskentelystä oli kaikkea muuta kuin asiallista, sillä se kohdistui lähinnä tuomareiden persoonaan tai fyysisiin ominaisuuksiin. (Arvaatte ehkä, mikä aisti tuomareilta monen mielestä puuttui.) Julkisuudessa sekä valmentajat että pelaajat toimivat juuri niin kuin pitääkin. Kun kokee vääryyttä, voi luonnehtia tilannetta tai ihmisen toimintaa, ei mokan tehnyttä ihmistä. Negatiivista tosin on se, että Topi Jaakola käyttää lehtijutussa ääri-ilmaisua (ei mitään järkeä). Ääri-ilmaisut (esim. ei koskaan, ei mitään, ei ikinä, aina, kaikki) ovat hyvin tyypillisiä konfliktitilanteissa, vaikka ne eivät ole kovin rakentavia. Toisaalta Jaakola luonnehtii omaa toimintaansa epätavalliseksi (ensi kertaa urallani kommentoin tuomareiden työskentelyä) ja näin osoittaa, että normaalisti pelaajien ei kuulu antaa kritiikkiä vaan heidän on tyydyttävä tuomareiden päätöksiin ja elettävä niiden mukaan. Toivoisin, että jääkiekkofanitkin oppisivat näkemään tilanteen pelaajien ja valmentajien silmin: tuomari on tehnyt virheen, mutta siinä kaikki. Hänen persoonaansa tai fyysisiin ominaisuuksiinsa mokalla ei ole mitään vaikutusta.

Ja toivottavasti opiskelijani muistavat, että arvioin aina heidän suorituksiaan, en koskaan heidän persoonaansa. Mokia sattuu, ja aika usein ne voi korjata. Nähtäväksi jää, miten tämä moka korjataan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s