Asiatyyli

”Minä juon nyt kahvia!”

kahvikuppi
Kuva: EK

Luulen, että kaikki äidinkielen ja kirjallisuuden opettajat ovat törmänneet ihmiseen, joka opettajan ammatin selvittyä on huokaissut: ”Nyt täytyykin sitten olla tarkkana siitä, miten puhuu!” Itselleni kävi näin viime viikolla kahvipöydässä, kun oppilaitoksessamme aloitti uusi opettaja. No, ei tarvitse. Puhukaa minun puolestani miten haluatte, omalla persoonallisella murteellanne, omia nasevia sanontojanne ja uudissanojanne viljellen! Itse puutun murteeseen tai puhekieleen vain silloin, kun sitä käytetään asiatyylisessä kirjoitetussa tekstissä, esimerkiksi opinnäytetyössä, tenttivastauksessa, kypsyysnäytteessä tai oppimistehtävässä – siis väärässä kontekstissa.

Viime vuonna otin kiitollisena vastaan suomen kielen lautakunnan uusia kirjoitussuosituksia. Sen lisäksi, että lautakunta hyväksyi (monien verenpainetta nostavan) alkaa tekemään -muodon alkaa tehdä -muodon rinnalle, se väljensi muutamien yhdyssanojen suosituksia. Nykyään on mahdollista kirjoittaa päinvastoin tai päin vastoin, pikkuhiljaa tai pikku hiljaa, itsestään selvä tai itsestäänselvä. Myös pilkunviilaajien erityissuosikki (!) vuoriton takki sai nyt rinnalleen muodon vuoreton takki. Lainasanat filee ja pyree (vrt. ranskan filet ja pyrée) taas ovat käytössä alkaneet lähentyä suomen kielen omaperäisiä e-loppuisia sanoja, minkä vuoksi nyt käyvät myös muodot file : filettä (tai filee : fileetä) ja pyre : pyrettä (tai pyree : pyreetä).

Lautakunnassa on kielen ja kielenkäytön asiantuntijoita, ja heidän antamansa suositukset perustuvat siihen, millaista kieltä ihmiset (oikeasti) käyttävät, mikä on selkeää, sujuvaa, yksinkertaista, perusteltua ja tarkoituksenmukaista nimenomaan kielenkäyttäjän kannalta. Sekin on toivottavasti kaikille selvää, että lautakunta antaa suosituksia siitä, millaisia ilmauksia on hyvä käyttää asiatyylisessä kirjoitetussa kielessä. Jokainen puhukoon miten haluaa ja kirjoittakoon ystävilleen ja tuttavilleen millaista kieltä haluaa. Opettajien kahvipöydässäkin kaikki saavat puhua ihan miten haluavat. Minä juon nyt kahvia.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s