Asiatyyli

Millainen on loistava tenttivastaus?

Kuva: FZumR (freeimages.com)
Kuva: FZumR (freeimages.com)

Olen tänään opettanut maahanmuuttajaopiskelijoilleni, millainen on hyvä tenttivastaus. Koska esimerkin voima on korvaamaton, annoin opiskelijoille mahdollisia tenttikysymyksiä, joihin he vastasivat tunnilla. Sen jälkeen katsoimme, millaiset vastaukset olivat erityisen hyviä, millaiset asiat taas tekivät vastauksesta vähemmän ansiokkaan. Yleensä sosiaalialan tenteissä pitää määritellä käsitteitä, kuvata ilmiöitä tai vertailla eri asioita toisiinsa. Siispä annoin opiskelijoille määrittelytehtäviä. Lue ja arvioi, mikä seuraavista vastauksista on paras!

Kysymys: Mitä tarkoitetaan segregaatiolla?

Vastaus 1. Segregaatio on sitä, että tietyt asuinalueet eriarvoistuvat. Esimerkiksi Helsingissä tietyille alueille keskittyy köyhiä ja tietyille alueille rikkaita ihmisiä.

Vastaus 2. Segregaatiolla tarkoitetaan väestöryhmien eriytymistä. Sitä voidaan pitää positiivisena asiana, koska sen voidaan katsoa yhdistävän väestöä tai ryhmää. Toisaalta segregaatio voidaan nähdä myös negatiivisena asiana, koska se voi joissakin tapauksissa toimia väestöä syrjivänä tai erottelevana asiana.

Vastaus 3. Segregaatiolla tarkoitetaan eriytymistä. Ihmisryhmät voivat eriytyä esimerkiksi sosioekonomisen tai etnisen taustan perusteella. Segregaatio voi näkyä asuinalueiden, harrastuksien, työpaikkojen tai koulujen eriytymisenä, esimerkiksi Helsingissä segregaatio näkyy rikkaiden ja köyhien eriytyneinä asuinalueina.

Kielikuraattori kommentoi:
Vastaus 1 on sujuva, mutta keskittyy vain yhdenlaiseen segregaatioon: alueelliseen eriytymiseen. Hyvässä tenttivastauksessa ilmiötä tarkastellaan kaikista näkökulmista. Tästä vastauksesta ei siis tule täysiä pisteitä.

Vastaus 2 on niin ikään kielellisesti sujuva, mutta ensimmäisen virkkeen jälkeen vastaaja lähtee harhapoluille. Jos täytyy määritellä käsite, pitää olla tarkkana siinä, että todella määrittelee käsitettä, eikä vastaa asian vierestä.

Vastaus 3 on sujuva ja kattava. Vastaaja käyttää oikeita käsitteitä (esim. sosioekonominen asema, etninen tausta) ja antaa konkreettisia esimerkkejä. Määrittelytehtävissä havainnollistavat esimerkit ovat tärkeitä. Plussaa tulee myös siitä, että segregaatio onnistutaan määrittelemään neljällä rivillä. Lyhyestä virsi kaunis! Täydet pisteet!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s