Asiatyyli

SOTE-uudistus ja kutsu näytteenottoon

Kuva: 123dan321 (freeimages.com)
Kuva: 123dan321 (freeimages.com)

Mitä siitä seuraa, kun neljä kaupunkia yhdistää laboratoriopalvelunsa? Ainakin kummallista epäkieltä, jonka tulkintaan tarvitaan lääketieteen lisensiaatin tai vähintäänkin bioanalyytikon koulutus. (Vai riittävätkö nekään?)

Ohessa eräästä keskussairaalasta potilaalle lähetetty ”kutsu”. Lue ja kauhistu.

LABORATORIOAJANVARAUS
Y:n keskussairaala
Y Sisätautien pkl

PEKKA POTILAS 111375-113R

Pyydämme Teitä käymään laboratorion näytteenotossa

Käykää laboratoriossa ennen keskiviikko 17.12.14 klo 0:00

Saapukaa laboratorioon hyvissä ajoin koska ennen näytteenottoa pitäisi istua 15 min.

Ottakaa tämä kutsu mukaanne tullessanne laboratorioon.

Mikäli Teille on tässä kirjeessä ilmoitettu aika laboratorion näytteenottoon eikä kyseinen aika Teille sovi, ottakaa yhteys Teitä hoitavaan yksikköön ajan muuttamista varten. Hoitavan yksikön puhelinnumero löytyy kutsukirjeestä. Laboratorion ajanvarauksessa tätä aikaa ei pystytä muuttamaan.

Jos tässä ohjeessa lukee ”Käykää laboratoriossa ennen…”, Teillä ei ole silloin varattua aikaa. Voitte halutessanne varata ajan itsellenne internetissä www.varaa_aika.fi tai puhelimitse 12345678 ma –pe 8–16.

Voitte käydä kokeissa myös aikaa varaamatta haluamassanne näytteenottopaikassa X:n, Y:n, Z:n tai Q:n sairaaloissa tai terveyskeskuksissa. X:n ja Y:n näytteenotoissa ilman ajanvarausta tulevia potilaita palvellaan vuoronumerojärjestelmää käyttäen. Internet-ajanvarausjärjestelmä ei ole käytössä Z:n eikä Q:n laboratorioissa. Z:n näytteenottoihin on aina varattava aika, puhelinnumero Z:aan on 2345678.

Tällä käynnillä otettavat laboratoriotutkimukset:
3696 B -TVK
[x 17 eri koodia, joita en kopioinut tähän]

Aamunäytteenotto klo 7.00 – 10.00.
Näytteenottoaamuna ottakaa lääkkeenne vasta näytteenoton jälkeen.
Varautukaa riisumaan yläruumiinne ja nilkkanne paljaaksi EKG-rekisteröintiä varten.
Olkaa virtsaamatta 4 – 6 tuntia ennen näytteenottoa.

******

Kielikuraattori kommentoi:
Kutsun otsikkona on ”laboratorioajanvaraus”. Tämä on sinänsä käypä otsikko, mutta lähestyy asiaa sairaalan näkökulmasta. Asiakkaan eli potilaan näkökulmasta tämä on kutsu, siksi suosittelen otsikoksi Kutsu laboratorioon näytteenottoon.

Teksti alkaa kohteliaalla pyynnöllä Pyydämme Teitä käymään… Hienoa! Tämän jälkeen kuitenkin alkavat tekstin ongelmat. Kohteliaan pyynnön jälkeen esitetään lihavoitu käsky aivan kuin kirjoittaja vaihtuisi kesken kaiken: Käykää laboratoriossa ennen keskiviikko 17.12.14 klo 0:00. Ajanilmaus jätetään taivuttamatta (samoin tekevät maahanmuuttajaopiskelijani suomen kielen alkeiskurssin ensimmäisellä tunnilla) ja kellonaikakin 0:00 herättää kysymyksiä: voisiko laboratoriossa muka käydä vielä klo 23.45?

Kappale, joka alkaa ilmauksella Mikäli Teille on tässä kirjeessä ilmoitettu aika laboratorion näytteenottoon… saa lukijan jälleen ymmälleen. Onko tässä nyt taas uusi kirjoittaja, joka ei tiedä, mitä edellä on kirjoitettu? Ja minkä vuoksi ei tiedä? Samassa kappaleessa asiakasta kehotetaan ottamaan yhteyttä Teitä hoitavaan yksikköön ja kerrotaan, että yksikön puhelinnumero löytyy kutsukirjeestä. Taloudellisempaa ja asiakasystävällisempää olisi kertoa hoitavan yksikön nimi ja puhelinnumero tässä. Nyt asiakas joutuu pyörittelemään papereita löytääkseen oikean yksikön ja puhelinnumeron.

Viidennen kappaleen sekava aloitus Jos tässä ohjeessa lukee ”Käykää laboratoriossa ennen…” ei oikeastaan enää hämmästytä. Tässä on nyt ilmeisesti neljäs kirjoittaja, joka ei jostain syystä pääse tarkistamaan, mitä edellä on kirjoitettu ja mitä ei.

Ohjeistus siitä, missä näytteenottopaikoissa potilas voi käydä, missä on vuoronumeroita, missä ei ole internet-ajanvarausjärjestelmää ja mihin on soitettava suoraan, voittaa sekavuudessaan ja epäjohdonmukaisuudessaan jopa verottajan ohjeet.

Tutkimusten numerokoodien (eri koodeja on peräti 17 kpl, onko potilaan tosiaan saatava tieto näistä kaikista tässä?) jälkeen seuraa jälleen yllättävä tieto: Aamunäytteenotto klo 7.00 –10.00. Nyt viimeistään on selvää, että labroratorioon EI pääse klo 23.45, vaikka kutsun alussa oleva aika 0:00 vihjasi tähänkin mahdollisuuteen. Laboratorioon pääsee siis vain aamulla, asia selvä.

Lopuksi annetaan ainakin itselleni mahdoton tehtävä: Olkaa virtsaamatta 4–6 tuntia ennen näytteenottoa. Aamupissalla ei siis saa käydä? Kääk! (Oikeasti potilas voi hakea etukäteen laboratoriosta purkin ja tulla täytetty pissapurkki mukanaan labraan, jolloin kaikilla on vähän mukavampaa. Se vain ihmetyttää, ettei tätä mahdollisuutta mainita tässä.)

Onnittelen sitä potilasta, joka tällaisen kutsun saatuaan päätyy oikeaan aikaan oikeaan paikkaan niin, että pissakin päätyy purkkiin eikä housuihin!

Mainokset

3 vastausta artikkeliin “SOTE-uudistus ja kutsu näytteenottoon”

    1. Hei vielä! Jostain syystä kommenttisi eivät näy blogissani. Se ei johdu tiukasta moderoinnista, vaan kädettömyydestäni tekniikassa. Koetan tehdä asialle jotain, nyt singahdan opettamaan.
      Eveliina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s