Asiatyyli

Näin Yle mokasi

Kuva: kpeterson (freeimages.com)
Kuva: kpeterson (freeimages.com)

Herutusotsikot (kuten tämän postauksen otsikko) ovat pahimmillaan ala-arvoista journalismia. Herutusotsikolla tarkoitetaan vihjailevaa ja harhaanjohtavaa otsikkoa, jonka avulla saadaan utelias lukija klikkaamaan uutista. Samalla lisätään sivustojen mainostuloja. (Varsinainen uutinen ei välttämättä sitten olekaan mikään uutinen, vaan jotain tuiki tavallista, kuten että Herttuatar Catherinella on angiina.)

Tänään Ylen radiouutisten alussa klo 16 luettiin otsikko, joka haiskahti herutukselta – kuultuani sen minun oli pakko jatkaa kuuntelua: Kirjallisuuden Finlandia-palkinto on jaettu tänään. Palkittu kirjailija halusi kuvata teoksessaan nykyajan ongelmien moninaisuutta ja ratkaisujen riittämättömyyttä. Äh. Mahdollisuuksia on liian monta: Jussi Valtonen, totta kai, mutta yhtä hyvin nykyajan ongelmien moninaisuutta kuvasivat kirjoissaan Heidi Jaatinen ja Anni Kytömäki! Jotta olisin kuullut palkitun kirjailijan NIMEN, minun olisi pitänyt odottaa vielä 10 minuuttia. Siihen ei ollut aikaa, joten jouduin turvautumaan illalla nettiin. Toimittajan muotoilema pääotsikko jäi kuitenkin kaivelemaan: miksei uutisissa kerrottu heti, että palkinnon voitti Jussi Valtonen? Onko herutusotsikointi vähitellen alkanut yleistyä myös muissa medioissa – vaikka ne eivät olisikaan riippuvaisia yleisön klikkauksista ja mainostuloista? Alammeko huomaamattamme itsekin viljellä vihjailevia otsikoita, jos törmäämme niihin tarpeeksi usein?

Koskahan herutusotsikot löytävät tiensä opinnäytetöihin? Niissä olisi ainesta herutukseen: Tätä et tiennyt vanhustyöstä! Uusi innovaatio mullistaa päiväkodit! Lastensuojelun salaiset kansiot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s